Haken

The Loose Fit JUMPER Brei project 1

Hoi Allemaal,

We gaan even kort terug in de tijd. Vorig jaar (2018) tijdens de KreaDoe spotte ik een kekke trui bij de stand van Yarn and Colors. The LOOSE FIT JUMPER. Manon van Petit – Petite heeft deze voor Yarn and Colors ontworpen en er hingen een paar kleuren aan het kledingrek. Er waren zelfs bezoekers teleurgesteld waren omdat ze de trui niet konden kopen. Omdat het een gebreide versie was heb ik het project geparkeerd. Ik kon vorig jaar niet breien en ik zag het mezelf ook echt niet doen!

Het project bleef echter in mijn achterhoofd kabbelen. Ik had al maanden het garen voor de sweater op de plank liggen. Ik twijfelde zo! Ga ik mezelf leren breien, of ga ik de trui haken? Het patroon had ik inmiddels ook binnen. Was er nog niet uit en pakte nog een paar andere projectjes op. Zeeman zorgde ervoor dat ik een sprong in het diepe nam. Ze hadden nl nieuwe bamboe breinaalden in hun assortiment voor een heel fijn prijsje. Jullie begrijpen… inslaan en dooooor!

Thuis ben ik gelijk achter YouTube gekropen om een aantal brei technieken te bestuderen en oefenen. Ik moest eerst leren hoe ik moest opzetten. Er gaat echt een andere wereld open… zelfs voor het opzetten zijn een aantal verschillende opties… ik koos lekker voor de optie ik doe het NIET. In mijn hoofd was ik allemaal alternatieven aan het bedenken hoe ik via haakwerk naar breiwerk kon overgaan. Oefening baart kunst – ja ja een cliché – maar zo waar. Ik appte mijn lefbabe Joëlle en schreef enthousiast over mijn idee. Ze vond het knap gevonden!

Hoe ik van haakwerk naar breiwerk overging via een eenvoudig foefje kun je lezen in de de blog hierover Klik op de LINK.

Het was echt een paar keer opnieuw starten, het lukt mij nooit in 1 keer… Je let even niet op en je vergeet een lus. Uiteindelijk had ik mijn zelf bedachte techniek (althans dat hoop ik ;-)) onder knie en kon ik echt starten. Het heeft wat voeten in aarde gehad voordat ik een beetje een “vaste hand” had. Daar heb ik een paar pogingen voor nodig gehad.

In de afgelopen periode heb ik een leuk band opgebouwd met Manon van Petit – Petite. Tijdens dit project heb ik meermalen contact met haar gehad en alle stappen met haar gedeeld. Haar betrokkenheid en enthousiasme was aanstekelijk. Een groter compliment kon ze mij niet geven door te zeggen: “zo gaaf, dat jij er een eigen draai aan geeft”. Wat een lief creatief mens is het. Goed voor je vertrouwen hoor, ook al ben je 47.

Het eerste pand was een DRAMA. VOL met fouten die niet meer te herstellen waren. Uithalen en opnieuw beginnen! In mijn tweede poging zaten nog een paar mini dingen waarvan ik dacht; “Perfect door imperfectie”. Dit gold ook voor het volgende pand en de mouwen. Kleine hiccups die echt bij een Peggy trui horen.

Bij in elkaar zetten van de trui is mijn kietel grens bereikt. Gelukkig kon ik op onze haakgroep Dutch Crochet Talent over mijn slechte techniek lekker klagen en vroeg om advies! Wat een lieverds hebben wij in onze groep. Ontving zoveel handige tips. Met hernieuwde energie begon ik gisteren aan het uithalen van de mouwen en de panden. Ondanks de imperfecties in de brei delen wilde ik wel dat het geheel netjes en goed in elkaar zat. Dankzij een tip van een lid – veel geduld – is het gelukt! Voor het netjes in elkaar zetten heb ik de ketting techniek gebruikt. Wil je weten hoe deze techniek werkt klik op deze link naar het YouTube filmpje: ketting techniek – credits zijn van handwerkjuffie. Bij het zien van het filmpje realiseerde ik mij dat dit de tamponneer techniek is. Dit was voor mij de goede oplossing.

Zonder het enthousiasme van mijn liever vriendin Kimberley was het niet gelukt. Wanneer we de kans zien videobellen wij tijdens het handwerken. Koffie erbij en lekker kletsen, dat werk voor ons zo ontzettend goed. Samen met haar heb ik echt mijn bollen erdoorheen gebreid ;-). Heerlijk is dat. Je krijgt het gevoel dat het sneller gaat.

Voor dit project heb ik ook gewerkt met het garen van Yarn and Colors – Fabulous – Kleur 094 – Silver. De kleur op je scherm klopt goed met de kleur je je in huis krijgt. Het garen heb ik gekocht bij Wolplein. De keuze was snel gemaakt door het filmpje wat ze bij het garen geplaatst hebben. Waardoor je goed kan zien wat voor een type garen het is. In het patroon staat dat je breinaalden 8 kan gebruiken. Ik heb voor naald 7 gekozen. Het garen is echt prachtig, haakt en breid prima en geeft je werk een stoere/sportieve look.

PRODUCT INFORMATIE

 • Naalddikte: 6-7
 • Gewicht: 50 gr.
 • Lengte: 57 m
 • Trui maat 40: ca. 12 bol(len) – heb 15 bollen gebruikt. Het is algemeen bekend wanneer je haakt je meer bollen nodig hebt deze zitten in de boorden en de hals.
 • Proeflapje 10x10cm: 14 steken x 22 naalden
 • Samenstelling: 50% Katoen, 50% Acryl
 • Machine wasbaar tot 40 graden
 • Niet in wasdroger
 • Plat drogen

Wil jij deze trui ook maken. DOEN = de moeite waard. Een goede aanvulling op je kledingkast. Je kunt echt het verschil zien tussen de trui van Manon en het eindresultaat – inclusief een paar foutjes – . Al doende leer je.. Maar voor een eerste poging reken ik het helemaal goed! Mijn trui lijkt totaal niet op de trui van Manon maar dat was ook precies de bedoeling. Ik weet nu hoe ik kan breien. Dus een tweede die echt op haar patroon lijkt zal zeker niet uitblijven. Nu nog bedenken welke kleur!

Foutje op de rug
Trui had iets langer gekund maar ook op een rok is het kledingstuk nu goed te dragen.
Het inzetten van de mouw is niet perfect.. maar het is gelukt en dat is het belangrijkste.

Greetz Peg


Wil je meer weten over het garen assortiment van Yarn and Colors – klik op GAREN ASSORTIMENT

Direct naar het patroon pakket: klik op PATROON PAKKET LOOSE FIT JUMPER

Meer weten over de ontwerpster: klik op Petit-Petite INSTAGRAM

Yarn and Colors is via verschillende social media kanalen te volgen: FACEBOOK INSTAGRAM je vindt zoveel inspiratie. Wat vooral nu in het oog springt zijn hun nieuwe producten die goed uitgelicht worden op hun website.

De mouwen van haar trui zijn anders, haar halslijn en de boord. Deze heb ik naar mijn eigen idee aangepast.

5 gedachten over “The Loose Fit JUMPER Brei project 1

 1. Wat een prachtige trui is het geworden Peggy! Helemaal op jouw manier en dat is zo gaaf. Dank ook voor je lieve woorden. Je bent in je blog net zo enthousiast als in t echt 😉 Op naar het volgende brei-project!
  Xx Manon, Petit-Petite

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s