Brei naalden·breien

Sokken breien – “Mijn eerste poging” blog van Mar Laat

Hoi Allemaal,

Zoals jullie misschien weten heb ik me vorig jaar naast het haken op het breien gestort.

Na de zeeland sjaal, Zeeuwse Kust, pols moffen en nog wat andere projectjes wilde ik me gaan wagen aan het breien van sokken. Daar zag ik wat tegenop, het naar mijn idee gehannes met 5 naalden. Of zouden er ook nog andere manieren zijn om sokken te breien?

Internet bracht uitkomst, naast de 4 of 5 naalden zijn er nog meer opties: een korte rond breinaald of crazy trio (een setje van 3 korte flexibele rond breinaaldjes. Waarschijnlijk zijn er nog wel meer maar ik vond 3 soorten wel, genoeg om uit te proberen.

Volgende was een patroon voor sokken, welke hiel, hoe begin je, hoeveel steken zet je op, hoe lees je het patroon? Via de site van het sokkenwol merk Regia had ik een patroon met een boemerang hiel waarbij de hiel werd uitgelegd in een video, zelfs in het Duits was deze voor mij top te volgen.

De eerste sok ben ik begonnen met de rondbreinaald van 20cm en de opzet vanaf het boord.

Bij de hiel aangekomen heb ik de helft van de steken op een korte sokkenbreinaald gezet en op deze manier de hiel erin gebreid. Daarna weer verder tot aan de teen en aldaar de steken verdeelt over 4 korte sokken naalden.

Voor sok 2 wilde ik een andere aanpak proberen en ondertussen waren de crazy trio naalden binnen. Deze sok ben ik begonnen met de teen en de crazy trio naalden.

Dit ging heel prettig omdat je eigenlijk met deze naalden gelijk je steken al verdeelt in een boven en onderkant. Na de teen nog een paar rondes verder gebreid maar toch daarna alles weer op de korte rondbreinaald gezet. Bij de hiel weer de steken op de crasy trio gezet en na de hiel weer verder op de rondbreinaald.

Al met al 2 bijna dezelfde sokken op verschillende manieren gebreid.

Nog even de voordelen en nadelen zoals ik zie op een rijtje:

Korte sokken naalden: je kan alles doen met 4 of 5 naalden. Bij de overgang van de ene naar de andere naald opletten dat je draadspanning goed is anders krijg je wat groter steken bij de overgangen. Opleggen welke naald je overpakt, anders trek je zo aan de verkeerde en liggen je steken van je naald

Rond breinaald: Minder last van de overgangen als bij de andere manieren, je kan gewoon rond blijven gaan. Hierbij wel goed opletten en markeren waar je midden van je hiel is en waar je begin steek zit, anders staat je teen scheef of je hiel. Markeerders dus gebruiken. Kan wat priegelig aanvoelen doordat je op een heel kort rond breidraadje werkt waaraan 2 hele korte naaldjes zitten

Crasy trio: duidelijk boven en onderkant van een sok als je aan het breien bent, waardoor je makkelijk ziet waar de steken voor zowel teen als hiel zitten. Minder overgangen als bij de 4/5 naalden en net meer als bij de rondbreinaald. Iets meer het idee hebben je je breiwerk kunt vasthouden door dat de naalden iets langer zijn als van het rondbreinaaldje en wat korter als de 4/5 sokken naalden. Nadeel is echter wel de prijs van deze naalden van +/- ā‚¬16,-

Al met al, als je een beginnende sokkenbreister bent die tegen de 4/5 naalden opziet is de crasy trio een perfecte oplossing. Werkt wat vriendelijker als de 4/5 naalden en je hebt net meer houvast als met het korte rondbreinaaldje.

Heb je al vaker gebreid  met 4/5 naalden of een rondbreinaaldje dan zal de crasy trio niet echt een toevoeging zijn zeker niet gezien de aanschafprijs van deze naalden.

Ik ben er nog niet helemaal uit en ga nog maar een paar sokken breien om uit te proberen. Natuurijk wacht ik ook het boek van DenDennis en Mr. Knitbear af, zij komen met en sokkenboek gehaakt met het garen van LangYarns. Verder komt AlaSascha nog met een boek met gehaakte sokken. Benieuwd ook naar haar boek. Zijn toch twee totaal andere technieken en stijlen dus voor het najaar.. wordt vervolgd! šŸ™‚

Groetjes,

Mar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s